Saraçhane Arkeoloji Park谋'nda Roma dönemine ait heykel bulundu 您所在的位置:网站首页 himmation Saraçhane Arkeoloji Park谋'nda Roma dönemine ait heykel bulundu

Saraçhane Arkeoloji Park谋'nda Roma dönemine ait heykel bulundu

#Saraçhane Arkeoloji Park谋'nda Roma dönemine ait heykel bulundu| 来源: 网络整理| 查看: 265

陌stanbul B眉y眉k艧ehir Belediyesi (陌BB) ekipleri, milattan sonra 524 y谋l谋nda yap谋lan Aziz Polyeuktos Kilisesi'nin bulundu臒u Sara莽hane Arkeoloji Park谋'nda yapt谋klar谋 kaz谋 莽al谋艧malar谋 s谋ras谋nda Roma d枚nemine ait oldu臒u d眉艧眉n眉len heykel buldu.

Sara莽hane'de milattan sonra 524 y谋l谋nda yap谋lan Aziz Polyeuktos Kilisesi tarihi s眉re莽 i莽erisinde farkl谋 ama莽larla kullan谋larak tahrip edildi. 1960'l谋 y谋llarda alt ge莽it yap谋m谋 s谋ras谋nda kiliseye ait baz谋 tarihi eserlerin ortaya 莽谋kmas谋yla birlikte Aziz Polyeuktos Kilisesi'nde kaz谋 莽al谋艧mas谋 yap谋ld谋. 5-6 y谋l s眉ren kaz谋 莽al谋艧mas谋n谋n ard谋ndan kilise eski haline terk edildi. 陌stanbul B眉y眉k艧ehir Belediyesi (陌BB) K眉lt眉r Daire Ba艧kanl谋臒谋'na ba臒l谋 陌BB Miras ekiplerince Aziz Polyeuktos Kilisesi'nin bulundu臒u Sara莽hane Arkeoloji Park谋'nda 8 Haziran 2022 tarihinde kaz谋 莽al谋艧mas谋 ba艧lat谋ld谋. 脟al谋艧malar谋n谋n y眉r眉t眉ld眉臒眉 ana yap谋n谋n kuzey taraf谋nda; y眉zeyden yakla艧谋k bir metre derinde, dolgu i莽erisinde bir heykel buluntusuna rastland谋. Mermer malzemeden yap谋lm谋艧 olan heykelin ba艧 ve bacaklar谋 ile sa臒 kolu, omuz hizas谋ndan k谋r谋lm谋艧 durumda oldu臒u tespit edildi. Heykel, g枚vdesinin sa臒 眉st k谋sm谋n谋 a莽谋kta b谋rakan himation giyimli oldu臒u ve Roma d枚nemine tarihlendi臒i d眉艧眉n眉l眉yor. Heykelin kesin ya艧谋n谋n ve hangi d枚neme ait oldu臒u ise yap谋lacak incelemelerin ard谋ndan kesinlik kazanacak.

"陌STANBUL'UN KENT ARKEOLOJ陌S陌 陌脟陌N E艦S陌Z B陌R NOKTA"

Kaz谋 alan谋nda bas谋n mensuplar谋na a莽谋klamalarda bulunan 陌BB Genel Sekreter Yard谋mc谋s谋 Mahir Polat, "Polyeuktos Kilisesi kal谋nt谋lar谋 bir sene sonra tam bin 500 ya艧谋nda olacak. 陌n艧aat tarihiyle beraber bin 500 y谋ll谋k bir arkeolojik miras alan谋nday谋z. Fakat Polyeuktos Kilisesi alan谋nda kendisinden 枚nceki Roma d枚neminde de yap谋lar vard谋. Y谋k谋ld谋ktan sonra Osmanl谋 d枚neminde de yap谋lar vard谋. 陌stanbul'un kent arkeolojisi i莽in hakikaten e艧siz bir nokta. 陌stanbul'un 眉莽 imparatorlu臒un ba艧kenti olmas谋n谋n neredeyse 枚zeti bir yap谋 toplulu臒unday谋z. Haziran 2022 tarihinden, yani 8 aydan bu yana burada hem yo臒un kaz谋lara hem de alan谋n yeniden projelendirilmesine ba艧lad谋k. Bu yap谋 toplulu臒u Bizans tarihinde ve sonraki d枚nemlerde d眉nya mimar谋 tarihi i莽in e艧siz bir ivmeyi temsil ediyor. Ayasofya'dan hemen 枚nce yap谋lm谋艧. Bu bak谋mdan 'kubbeli bazilika' dedi臒imiz yap谋 tipinin en g枚rkemli 枚rne臒ini 眉retti臒i i莽in Ayasofya ile rekabet eden, Ayasofya'n谋n bu yap谋yla rekabet etmek i莽in in艧a edilmesine sebep olmu艧tur" dedi.

© H眉rriyet taraf谋ndan sa臒lanm谋艧t谋r Sara莽hane Arkeoloji Park谋nda Roma d枚nemine ait heykel bulundu

"ROMA BULUNTUSUNUN ASKLEP陌ONA ADANMI艦 OLDU臑UNU D脺艦脺N脺YORUZ"

Polat bulunan tarihi eserin antik Yunan tarihinde t谋p tanr谋s谋 olarak bilinen Asklepion'a adanm谋艧 olabilece臒ini s枚yleyerek, "Sahada bir Bizans arkeolojisi 莽al谋艧mas谋yla beraber asl谋nda Bizans 枚ncesi Roma arkeolojisinin verileri var. 艦u an arkamda g枚rd眉臒眉n眉z b枚lge 1960'l谋 y谋llarda Ha艧im 陌艧can Alt Ge莽idi ve 陌BB binas谋 yap谋ld谋臒谋nda tespit edilmi艧 bir arkeolojik alan. Bir k谋sm谋 uzun y谋llarda kaz谋lm谋艧t谋. Ama biz 陌BB olarak o zaman kaz谋lmayan kuzey b枚lgesini de kaz谋 alan谋na ald谋k ve yeni etapta alana girdi臒imizde kaz谋larla Roma buluntusunun Asklepiona adanm谋艧 oldu臒unu d眉艧眉nd眉臒眉m眉z bir heykelle kar艧谋la艧t谋k. Buradaki yap谋 toplulu臒unun bilgileri bizim 莽al谋艧mam谋z i莽in 莽ok h谋zl谋 ve 莽ok 枚zenli giden bir 莽al谋艧ma" ifadelerini kulland谋.

© H眉rriyet taraf谋ndan sa臒lanm谋艧t谋r Sara莽hane Arkeoloji Park谋nda Roma d枚nemine ait heykel bulundu

"M陌LATTAN SONRA 陌K陌NC陌 Y脺ZYILDA ROMA D脰NEM陌 HEYKEL陌 OLDU臑UNU D脺艦脺N脺YORUZ"

Kaz谋 莽al谋艧malar谋nda ortaya 莽谋kan eserlerin k谋sa s眉re sonra sergilenece臒ini belirten Mahir Polat, "Bir ay i莽inde bu alan ziyaret莽ilere a莽谋lm谋艧 olacak. Ard谋 s谋ra alanda buldu臒umuz bu t眉r buluntular谋 insanlara sergilemeye ba艧layaca臒谋z. Hen眉z yeni buldu臒umuz bu buluntuyla ilgili de 艧unu s枚yleyebiliriz. Bu buluntu bir metre alttan 莽谋kt谋. Yani 陌stanbul 枚yle bir yer ki topra臒谋ndan hakikaten tarih f谋艧k谋r谋yor. D眉艧眉n眉n ki yani bin y谋llard谋r ayakta olan bir toprak kotunun alt谋nda bir metre a艧a臒谋da b枚yle bir 枚nemli Roma heykeli 莽谋kabiliyor. Bu a莽谋dan hem ula艧t谋臒谋m谋z yeni Roma d枚nemi buluntusu tahminlerimize ve arkeometrik 莽al谋艧malar谋m谋za g枚re milattan sonra ikinci y眉zy谋lda Roma d枚nemi heykeli oldu臒unu d眉艧眉n眉yoruz. Bu 莽al谋艧malarla beraber biz asl谋nda b枚lgede kaybetti臒imiz ba艧 k谋s谋mlar谋n谋 ya da bedeninin di臒er k谋s谋mlar谋n谋 da bulmay谋 umut ediyoruz. Bu 莽al谋艧malar s眉rd眉k莽e 陌stanbul kent i莽i arkeolojisinde yeni eserler kazanmaya ve d眉nyada hak etti臒i sayg谋n yere kavu艧acak arkeopark ya da arkeolojik alanlar谋 kazanmaya devam edecek" diye konu艧tu.

© H眉rriyet taraf谋ndan sa臒lanm谋艧t谋r Sara莽hane Arkeoloji Park谋nda Roma d枚nemine ait heykel bulundu


【本文地址】

公司简介

联系我们

今日新闻

    推荐新闻

    专题文章
      CopyRight 2018-2019 实验室设备网 版权所有